Tüm Haberler
Genel Müdürümüz Ökkeş Emin Balçiçek Fintechtime Dergine Architecht’i Anlattı photo

Genel Müdürümüz Ökkeş Emin Balçiçek Fintechtime Dergine Architecht’i Anlattı

Architecht’i 2022 yılında daha çok konuşmaya başladık. Sizi de yeni göreviniz için tebrik ederiz. Yıl itibariyle Architecht'in faaliyet alanlarında neler olacak? Yol haritanızdan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle çok teşekkür ederim Funda Hanım. Yeni dönemde Dijital Bankacılık ve Açık Bankacılık alanlarında önemli gündemlerimiz var. Sizlerin de bildiği gibi yakın zamanda BDDK tarafından Türkiye’nin ilk dijital bankacılık lisansı verildi. Bu lisans ülkemizde yeni bir dönemin başlangıcı demek. Türkiye ve yurtdışında birçok bankanın uçtan uca teknolojik altyapı süreçlerini tasarlayan bir teknoloji sağlayıcısı olarak yeni dönem için oldukça heyecanlıyız. Çünkü tamamen şubesiz formatta hizmet verecek dijital bankaların kullanacağı bankacılık sistemlerini de tasarlamaya talibiz. Tüm otoritelerin onayını almış ve 30 yıllık bankacılık deneyimini bünyesinde barındıran bankacılık platformumuzu dijital bankaların ihtiyaçlarına göre özelleştirerek yeni bir paket oluşturduk ve yeni kurulacak dijital bankaların kullanımına açtık. Bu alanda ilk satış faaliyetimizi gerçekleştirdiğimizi de buradan açıklamak isterim. Gelecek aylarda güzel bir lansman töreniyle bu işin detaylarını siz değerli fintech basını aracılığıyla kamuoyuna duyuracağız. Yeni dönemde altını çizdiğimiz bir diğer sıcak gündem ise Açık Bankacılık. Geçtiğimiz haftalarda lansmanını yaptığımız Airapi ürünümüzle servis modeli bankacılık ihtiyaçlarını karşılayan bir API Yönetim platformu geliştirdik. Bunu da sohbetimizin devamında detaylarıyla anlatabilirim.

Dijital bankaların faaliyetlerine başlamasıyla Türkiye’deki finans sektöründe hareketli günlerin yaşanmasını bekliyoruz. Dijital bankalar bankacılık sektörünü nasıl etkileyecek? Sizin bu konuda izlenimlerinizi alabilir miyim?

Ürün ve hizmetlerin genelinde oldukça sert bir rekabet bekliyoruz açıkçası. Çünkü mevcut durumda hizmet veren bankalarımız dijitalleşmeye çok yatırım yaptılar ve yatırım yapmaya da devam ediyorlar. Sadece dijital kanallarda değil, servis modelinde de oldukça fazla ilerlediler. Bugün birçok banka public API’lerini dahi açmış durumda. Birçoğu sosyal medya, e-ticaret, fintech uygulamalarına entegre olmaya başladılar ve bu alanlarda ilerlemeye devam ediyorlar. Bu bankalarımızın sermaye yapıları oldukları güçlü ve her birinin bağlı müşteri kitlesi var. Ancak fiziksel olarak büyük olma dezavantajlarının olduğunu söyleyebiliriz. Fazla çalışan sayısı da bankalarımıza büyük bir maliyet oluşturuyor. Buna ek olarak kurumsal bürokrasi marka imajında belli avantajlar kazandırırken, çeviklikte rekabet dezavantajı getiriyor. Bankaların sadece dijital düşünen, dijital büyüme odağı olan insan, teknoloji ve süreç seviyesine gelmeleri uzun zaman alabilir. Bazen bir şeyi sıfırdan yapmak gerekir ya bu konu öyle bir konu. Bu bakış açısı bambaşka bir bakış açısı. Bu çerçeveden değerlendirdiğimizde odaklanma stratejisi, dijital ve servis modeli bankaların en önemli rekabet avantajı olacağını söyleyebiliriz.

Architecht bu yeni döneme nasıl hazırlandı? Ülkemizin en önemli teknoloji sağlayıcılarından biri olarak dijital bankalara hangi çözümleri sunacaksınız?

BDDK’nın yönetmeliği çerçevesinde tanımlanmış olan dijital bankacılık faaliyetleri için gerekli fonksiyonların tek bir platform üzerinden çalışabilmesine olanak tanıyan, modüler mimariye sahip ve kolay ölçeklenebilir bir yazılım paketi geliştirdik. Architecht Dijital Bankacılık Platformu olarak sektörümüze duyurduğumuz bu çözüm hali hazırda dijital kanallardan müşteri kazanımının ve müşterilerin ihtiyaç duyduğu finansal işlemlerin, oturmuş süreçlerle ve gelişmiş kullanıcı deneyimi birikimiyle hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.

Ana bankacılık, krediler, hazine, finansal kontrol, muhasebe, dijital kanallar, kurum entegrasyonları, alacak yönetimi, platformumuzun içerisinde yer alan başlıca modüllerdir. Architecht Dijital Bankacılık Platformu modüler yapısı ile esnek bir şekilde dijital bankacılık hizmetlerini genişletebilme imkanı sunarken, servis modeli bankacılık (BaaS) hizmeti için de API paylaşımına izin verecek modülleri bünyesinde barındırıyor.

En önemli kısmı en son söyleyelim  Architecht sahip olduğu bankacılık kurulumu tecrübesiyle finans sektörü için çok kısa denilebilecek sürelerde dijital bankaların yasal mevzuata uygun bir şekilde faaliyete başlamalarını sağlıyor.

Az önce bahsetmiştiniz. Airapi, açık bankacılık ve API yönetim çözümlerinin yanı sıra yeni dönemde servis modeli bankacılık hizmet modelinde de önemli bir çözüm ortağı olarak konumlanıyor. Airapi ürününüzü sizden dinleyebilir miyiz? Çözümünüz odağında hedefleriniz, sunacağınız avantajlar konusunda da bilgi alabilir miyiz?

Biliyorsunuz bizim ApiGo ismiyle açık bankacılık alanında hizmet verdiğimiz bir ürünümüz vardı. ApiGo’dan elde ettiğimiz tecrübeyle Airapi markamızı oluşturduk. Airapi ile ürünümüzde sadece bir isim değişikliği değil aynı zamanda özellik setinde de ciddi güncellemeler sağladık. Ürünümüzün entegrasyon kabiliyetini ve yönetim portalını güçlendirirken yeni dönemde servis modeli bankacılık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden ele aldık.

Airapi ile API Geliştirme Yaşam Döngüsü süreçlerinde farklı roller için ihtiyaç duyulan; API geliştirme, test etme, canlıya alma, yetkilendirme, erişim kontrolleri, API trafiğini izleme, kontrol ve raporlama gibi tüm işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Tüm bunların yanında API’lerini dışarı açarak servis bankası konumunda hizmet sunan bankalar için çok önemli bir ihtiyaç olan; “API kullanım oranlarını takip etme” ve “API’lerini ücretlendirme” gibi çeşitli özellikler, Airapi’nin özellik setinde yer alıyor. Bu anlamda Airapi’nin uçtan uca servis bankası ihtiyaçlarını karşılayacağını söyleyebilirim. Ürünümüzün sağladığı avantajlara gelecek olursak: Açık bankacılık regülasyonları ile yüzde yüz uyumlu bir altyapımız var. SaaS lisans modeli ile paradan ve zamandan tasarruf edebiliyorsunuz. Servis modeli bankacılığa çok kolay bir geçiş süreci yaşatıyoruz. Tek platform ile güçlü ve güvenli API yaşam döngüsü yönetimimiz mevcut. Kullanıcı dostu ara yüzümüzle API geliştirme süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Airapi ile teknik yeterlilik ve entegrasyon gereksinimlerini azaltırken kurulum esnekliği ve operasyonel verimliliği arttırıyoruz.

Türkiye’nin dijital banka ve servis bankacılığı konusundaki potansiyeli hakkında neler düşünüyorsunuz?

Funda Hanım şu an Türkiye’de geleneksel banka sayısı 54. Bu rakam Avrupa ve Amerika’nın oldukça gerisinde. Dolayısı ile bankacılık sektörümüz hala büyümeye çok müsait. Sektörden aktarılan bilgilere göre bugün Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı bankacılık sisteminin dışında. Bu perspektiften baktığımızda kazanılacak çok fazla potansiyel yeni kullanıcı var. Sizlerin de bildiği gibi bankacılık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu aktif bir dijital kullanıcısı. Bu da demek oluyor ki çıkarılan yenilikçi ürünler ve dijital kanallar hemen kabul görebiliyor. Genç nüfusumuzun da etkisiyle; sosyal medya, e-ticaret, sohbet v.b uygulamaların kullanım oranları oldukça yüksek. Dolayısıyla finansal ürünlerin yaygınlaşması için çok fazla alternatif ve potansiyel dijital satış kanalı mevcut.

Buna ilave olarak fintech ekosistemine oldukça fazla yatırım yapılan bir dönemdeyiz. Türkiye’deki fintech ekosistemi her geçen yıl büyüyor. Özellikle bankalar kurdukları fonlarla fintechlere yatırım yapmaktalar. Geldiğimiz noktada; açık bankacılık, servis modeli bankacılık, dijital bankacılık ve uzaktan kimlik doğrulama gibi regülatif değişiklikler sayesinde çok kısa bir zaman diliminde fintech ekosisteminin daha da hareketleneceğini söyleyebiliriz.

Tüm bu gelişmeler bize 2023 yılında özellikle dijital bankacılık ve servis modeli bankacılık hizmetlerinde Türkiye’nin ciddi bir potansiyele sahip olacağını gösteriyor. Ülkemizdeki bankacılık sisteminin gerek BDDK gerekse yasalar sayesinde dünya standartlarında sağlam bir zeminde durduğunu düşünüyorum. Tüm bu olumlu gelişmeler yeni dönemde de ciddi fırsatları beraberinde getirecektir. Bu fırsatı gören çeşitli holdinglerin şimdiden dijital bankacılık ve servis modeli bankacılık lisansı almak çin BDDK’ya başvuru yaptıklarını da yakından takip ediyoruz.

Güncel ajandanız eşliğinde kısa ve uzun dönem hedeflerinizi öğrenebilir miyim? Müşterilerinizi bekleyen yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz.

Architecht olarak yeni dönemde Dijital Bankacılık ve Açık Bankacılık alanlarında sektörümüzde önemli bir teknoloji sağlayacısı olarak konumlanmayı planlıyoruz. Deneyimli mühendis kadrolarımızla ülkemizde özellikle bankacılık ve finans sektöründe oluşturduğumuz pozitif algıyı yurtdışına götürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda iş ortaklarımızla farklı coğrafyalara açılma konusunda strateji yol haritaları hazırlıyoruz.

Çok teşekkürler.

Fintechtime Dergisi Yazı İşleri Müdürü

Funda Güleç Yalçın