Architecht’ten BDDK Yönetmeliğine Uygun Dijital Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) Platformu
Yeni Nesil Bankacılık Deneyimi Başlıyor
BDDK tarafından yayımlanan “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik” ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, şubesiz formatta, tamamen dijital kanallar üzerinden yeni nesil bir bankacılık deneyiminin önü açıldı.
Yönetmelikte dijital bankalar; “Bankacılık hizmetlerini fiziksel şubeler yerine esas olarak elektronik bankacılık hizmetleri dağıtım kanalları aracılığıyla sunan kredi kuruluşu” olarak tanımlandı. Bu tanımı bazı nüans farklılıkları olmakla birlikte İngilizce literatürdeki “Neobank” veya “Challenger Bank” olarak ifade edilen şubesiz banka kavramını baz alarak düşünebiliriz.
Dijital Bankalar Finansal Alışkanlıklarımızı Değiştirecek
Dijital bankalar daha uygun maliyetli hizmet sunmalarının yanında müşterilerin gerçek ihtiyaçlarını çok daha hızlı ve kolay karşılamalarını sağlayan bir deneyim sunarlar. Dünyadaki örneklerine baktığımızda dijital bankaların, geleneksel bankalara göre çok daha çeşitli ürün ve hizmet yelpazesine sahip olduğunu görüyoruz.
Harcama paylaşma, birlikte biriktirme, gerçek bir ihtiyaç için biriktirme, ödül cezaya dayalı birikim gibi alışık olduğumuzun dışında, müşterinin ihtiyaçlarını anlayan ve onunla bağ kuran bu yeni nesil bankacılık ile geleneksel banka müşterilerinin finansal alışkanlıklarının değişeceğini söylemek mümkün.
Müşteri sadakati yaratmak için onlarla bağ kuracak bir deneyim gerekli. Bu da Müşteri deneyimini merkeze alarak farklı hedef kitlelere özel ürün ve çözümler sunan yeni nesil dijital bankacılıkta fazlasıyla olacak.
Dijital Bankacılık Kurulumunda Doğru Teknoloji Seçimi Kritik Önem Taşıyor
Dijital bankacılığın kolaylık ve faydalarına rağmen müşterilerin alışılagelmişin dışında fiziksel bir şubeye temas edememesi sebebiyle özellikle güven anlamında bir tereddütleri olacağını öngörebiliriz. Müşterilerin geleneksel bankalarda hissettikleri güven, gizlilik ve kesintisiz hizmet kriterlerinin dijital bankalarca eksiksiz olarak sunulması müşteri kazanımı açısından kritiktir. Dolayısıyla sadece dijital kanallardan hizmet vermeleri sebebiyle uygulamanın hızlı ve kesintisiz çalışması, fraud ve diğer güvenlik açıklarına karşı yüksek önlemler donatılmış olması, regülasyonun gerektirdiği gibi 7/24 kesintisiz hizmet vermesi dijital bankaların teknolojik altyapılarında olmazsa olmaz kriterlerdir. Geleneksel bankalarla rekabet edebilmek için dijital kanallarda daha önce kendini bu alanlarda kanıtlamış teknolojik çözümler, dijital bankaların teknoloji seçiminde ilk öncelik olmalıdır.
Architecht, BDDK Yönetmeliğindeki Tüm Standartları Kapsayan Dijital Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) Platformu Sunuyor
Türkiye’de ve yurt dışında birçok bankanın uçtan uca bankacılık sistemini tasarlayan finansal teknoloji şirketi Architecht, 30 yıllık bankacılık tecrübesiyle ulusal ve uluslararası alanda birçok banka ve finansal kuruluşa sunduğu teknolojik altyapının gücüyle oluşturulan Dijital Bankacılık Platformu ile yukarıda bahsedilen tüm endişeleri ortadan kaldıracak bir teknolojik altyapı çözümü sunmaktadır. Yüksek güvenlik önlemleri, gelişmiş antifraud sistemleri, tanım tabanlı yapısı ve kolay entegrasyon özellikleriyle BDDK’nın yönetmeliğinde tanımlanan dijital bankacılık için ihtiyaç duyulan teknolojik çözümü tamamen karşılamaktadır.
Architecht Dijital Bankacılık Platformu, hali hazırda dijital kanallardan müşteri kazanımının ve müşterilerin ihtiyaç duyduğu finansal işlemlerin, oturmuş süreçlerle ve gelişmiş kullanıcı deneyimi birikimiyle hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakta ve dijital bankaların güncel mevzuata uygun bir şekilde faaliyete başlamalarını kolaylaştırmaktadır. Ana bankacılık, krediler, hazine, finansal kontrol, muhasebe, dijital kanallar, kurum entegrasyonları, alacak yönetimi, platformun içerisinde yer alan başlıca modüllerdir. Architecht Dijital Bankacılık Platformu, modüler yapısı ile esnek bir şekilde dijital bankacılık hizmetlerini genişletebilme imkanı sunarken, servis modeli bankacılık (BaaS) hizmeti için de API paylaşımına izin verecek modülleri içermektedir.