Tüm Haberler
TOM Bank, “ana bankacılık teknolojisi için Architecht” ile anlaştı

Architecht, bankacılık çözümlerinde rakiplerine nazaran üç kata yakın tasarruf sağlıyor

Bankacılık ve dijital finans alanında BOA ürünüyle öne çıkan Architecht, sunduğu hizmetlerle rakiplerine nazaran işletme maliyetlerinde üç kata yakın tasarruf sağlıyor. Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek; insan kaynakları, ihtiyaç duyulan sunucu ailesi, donanım, ekstra yazılım lisansları gibi konularda BOA’nın ciddi avantajlar sağladığına dikkat çekti.
BARIŞ SEDEF/İSTANBUL - EKONOMİM GAZETESİ

Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olan finansal teknoloji şirketi Architecht, BOA isimli ana bankacılık platformuyla uçtan uca bankacılık çözümleri sunuyor. Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek, platformun ilk etapta Kuveyt Türk’ün ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kuruma özel geliştirdiklerine vurgu yaparak, sonrasında bankacılık alanında hizmet veren tüm finans kuruluşlarına sunduklarını kaydetti. Balçiçek, “Ürünümüz yüzde 100 Türk mühendisler tarafından Ar-Ge merkezimizde geliştirildi. Ürünün işletim maliyeti ise rakiplerine nazaran üç kat daha düşük. İnsan kaynağı, ihtiyaç duyulan sunucu ailesi, donanım, ekstra yazılım lisansları gibi konularda ciddi avantajlar sağlıyoruz. Örnek vermek gerekirse Doküman Yönetim Sistemi, BPM, İş Akışı Yönetim Modülü gibi hizmetlerimiz BOA platformumuzun içerisinde bulunuyor. Bu tarz hizmetleri birçok kurum dışarından tedarik ediyor böylece ek maliyetlerle karşılaşılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Birçok finans kuruluşunun süreç yazılımlarını dışardan aldığını aktaran Balçiçek, bu konuda ihtiyaç duyulan yazılımların BOA platformu içerisinde yer aldığını ve böylece maliyet avantajı sağladıklarını belirtti.

Yazılım geliştirmeye ve güncelleştirmeye açık bir sistem
Türkiye’de 10 bankanın BOA platformunu kullandığını ve yurt dışında yeni bir bankacılık platformu için 20 ülkede konumlandırmak üzere International Turkey System (ITS) ile iş birliği yaptıklarını aktaran Balçiçek, ihracat konusunda da oldukça aktif bir şirket olduklarını kaydetti. BOA’nın ilk versiyonunu 10 ayda geliştirdiklerini ve sonrasında ürünü modül kapsamında büyüttüklerini anlatan Balçiçek, “14’üncü versiyonu geliştirdik ve sürekli yenilenmeye devam ediyoruz. Finans dünyasında yaşanan gelişmeler kapsamında güncelleştirmelerimiz sürekli devam ediyor” diye konuştu. Regülasyonlar konusunda yazılımlarla ilgili güncellemelere ve yeniliklere hızlı bir şekilde karşılık verdiklerinin altını çizen Balçiçek, “BDDK ve Merkez Bankası’ndan gelen değişiklikleri edindiğimiz birikimle sistemlerimize hızlı ve güvenli bir şekilde revize edebiliyoruz. Bu durum sektörde bizim öne çıkmamızı sağlayan en önemli unsur” ifadelerini kullandı.

TOM Bank ve Hayat Katılım da BOA kullanacak
Geliştirdikleri bankacılık platformuyla dijital bankacılık alanında kuruluş izni alan ilk iki bankaya satış gerçekleştirdiklerinin altını çizen Balçiçek, “yakın zamanda açılacak olan dijital bankalardan TOM Bank ve Hayat Katılım Bankası, BOA platformumuzla faaliyetlerine başlayacaklar şu an BDDK denetim süreçleri devam ediyor ve bu süreç tamamlandığında Türkiye’de gerçek anlamda dijital bankacılığın başladığını göreceğiz. Finans dünyası için oldukça heyecanlı olan bu süreçte geliştirdiğimiz teknolojinin kullanılması bizleri oldukça mutlu ediyor” diye konuştu. Dijital bankaların haricinde yatırım bankacılığı alanında da güçlü bir teknoloji sağlayıcısı olduklarını anlatan Balçiçek, dört farklı yatırım bankasının uçtan uca bankacılık teknolojilerini geliştirdiklerine vurgu yaptı.

Sektöre nitelikli yazılımcılar kazandırılıyor
Konuşmanın devamında Tüketici Finansman Sistemi, Tedarikçi Finans Sistemi, Airapi, PowerFactor, XTM gibi finans dünyasının farklı ihtiyaçlarına karşılık veren ürünlerinin bulunduğunu anlatan Balçiçek, “Yeni dönem için kart ve ödeme sistemleri paketimizi oluşturduk. Ürünümüzün sanal pos ve soft pos çözümleri de var. Ürünü kendi kadrolarımızla geliştirdik ve globali hedefleyerek satış faaliyetlerine yakın zamanda başlayacağız” diye konuştu. Ödeme sistemleri alanına etkili bir giriş yaptıklarının altını çizen Balçiçek, kart ve ödeme sistemleri paketlerini yurt dışında konumlandırmak istediklerini ve BOA Card özelinde çalışmalarının bu yönde ilerlediğini kaydetti. Yazılımcı yetiştirme noktasında da görüşlerini aktaran Architecht Genel Müdürü Balçiçek, “Tekno Kampüs ve Train & Work programlarımızla geleceğin yazılımcılarını yetiştiriyoruz. Tekno Kampüs programımızla üniversitelerin; bilgisayar, endüstri, matematik ve elektronik mühendisliği gibi bölümlerinde üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan genç arkadaşlarımızı kadrolarımızda yarı zamanlı istihdam ederek projelerimizde önemli görevler veriyoruz. Mezuniyet sonrasında ise genç arkadaşlarımızı kadrolarımızda istihdam ediyoruz. Buna ilave olarak farklı disiplinlerden yazılımcı yetiştirmek üzere başlattığımız bir diğer projemiz Train & Work ile mühendislik dışı bölümlerden mezun olmuş arkadaşlarımızı 6 ay süren kapsamlı bir yazılım eğitimiyle besleyerek Architecht kadrolarında yazılım geliştirici unvanıyla iş başı yapmalarına olanak tanıyoruz” diye konuştu.