Tüm Haberler
Airplatform: Architecht’ten SaaS e-Para ve Ödeme Platformu
 photo

Genel Müdürümüz Ökkeş Emin Balçiçek, Fintechtime Kasım sayısında Architecht ile ilgili en güncel gelişmeleri paylaştı

Türkiye’de 10 farklı bankaya ana bankacılık platformuyla hizmet sunan Architecht, ulusal ve uluslararası birçok bankanın uçtan uca finansal teknoloji ihtiyaçlarına çözüm üretiyor. 2023 son çeyreğinde de büyümeye devam eden Architecht'in 2024 yılı hedeflerini ve mobil uygulama ve işlem güvenliği ürünü Powerfactor'e dair merak edilenleri Ökkeş Emin Balçiçek'ten dinledik.

Yılın bitimine kısa bir süre kaldı. Architecht olarak geçtiğimiz 9 ay nasıl geçti? Kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

Harika bir dokuz ayı geride bırakıyoruz Funda Hanım. Sizlerin de yakından takip ettiği üzere finans dünyasında oldukça hareketli gelişmeler yaşanıyor. Biz de güçlü bir teknoloji sağlayıcısı olarak bu hareketliliği verimli bir şekilde değerlendiriyoruz. Sizlerin de bildiği gibi ülkemizde on farklı bankanın uçtan uca ana bankacılık teknolojisini sağlıyoruz. Ülkemizde şu an altmışbir tane banka var ve biz on bankanın ana çözüm ortağıyız. Bu anlamda sektörü domine ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. 2020’den bu yana BDDK’dan faaliyet izni alan sekiz yatırım bankasının beşi bizim platformumuzla bankacılık hizmeti sunuyor. Dijital bankacılıkta da benzer bir başarı tablosu sunuyoruz. Faaliyet onayı alan iki dijital bankamızın uçtan uca teknoloji sağlayıcısıyız. Yılın son çeyreğine girerken amiral gemimimiz olan BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformumuzun en güncel ve kararlı teknolojilerle modernizasyon çalışmalarına başladığımızı da sizlerin aracılığyla buradan aktarmış olalım. Tüm bunların yanında sizlerin de takip ettiği üzere bu sene ödeme sistemleri alanında uçtan uca hizmet sunacak BOA Card ürünümüzü sektörümüze duyurduk. Ürünümüzün lansmanından sonra çok sayıda demo talebi aldık ve hala daha satış aktivitelerimiz devam ediyor. İlerleyen günlerde bu ürünümüzle ilgili güzel haberler paylaşmaya devam edeceğiz. Açık Bankacılık ve API Yönetim Platformumuz Airapi’de de müşteri sayımız her geçen gün artıyor. Biliyorsunuz Neova Sigorta ile yaptığımız anlaşmayla sigorta sektörüne de bu alanda giriş yaptık. Airapi ürünümüzle yeni bir bankayla daha anlaşmak üzereyiz. Açık bankacılık yaygınlaşmaya başladıkça Airapi’nin sektörümüzdeki önemi ve kullanımı da giderek artmaya devam edecek. Yine bir diğer ürünümüz PowerFactor tarafında da oldukça yoğun gündemler var. Özellikle BDDK’nın kimlik doğrulamayla Ilgili yayımladığı genelge sonrasında ürünümüze duyulan ilgi çok arttı.

Evet BDDK regülasyonlarıyla birlikte PowerFactor ürününüzü bu aralar çok konuşuyoruz. Bu ürününüzü sizden dinleyebilir miyiz? Hedef kitlenizde kimler var, sektörel kullanım yaygınlığı ile birlikte hangi sorunlara çözüm oluşturuyor?

PowerFactor ürünümüz BDDK’nın yayımladığı genelgeyi de kapsayan üç temel ve çok önemli konuyu bünyesinde barındırır. Bunlar; “kimlik doğrulama”, “güvenli işlem ve sözleşme onayı”, “mobil uygulama ve cihaz güvenliği” yetkinlikleridir. PowerFactor hali hazırda 11 finans kurumunda ve 30’dan fazla mobil uygulamada çalışıyor ve 4 milyondan fazla nihai kullanıcı PowerFactor aracılığıyla işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor. Ürünümüz sadece Türkiye’de değil yurtdışında da kullanıcılarına güvenlik çözümleri sağlıyor. Biliyorsunuz bizim ana uzmanlık alanımız bankacılık ve finans. Dolayısıyla PowerFactor ürünümüzle bu alanı domine etmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Fakat ürünümüzün sahip olduğu güvenlik yetkinliklerini dikkate aldığımızda sektör bağımsız tüm mobil uygulamalara çözüm sağlayabiliriz. Dolayısıyla PowerFactor çok geniş bir hedef kitleye hitap ediyor. Başta da söylediğim gibi BDDK genelgesiyle birçok bankamız bu alanda yeni yatırımlar yapacaklar. Dilerseniz BDDK’nın yayınladığı tebliği daha iyi anlamak adına konuyu biraz daha açabiliriz. Aslında BDDK bu tebliği ile uzaktan kimlik doğrulama ve işlem güvenliğini şansa bırakmak istemiyor. Biz bu tebliği şöyle okuyoruz BDDK bankalara; buluş basamağı olan, Ar-Ge niteliği taşıyan ve ancak etkin kadroların çözebileceği bir sistem öneriyor. Architecht olarak zaten uzunca bir süredir böyle bir çözümü piyasada bulunduruyorduk. Yılın ilk yarısında ürünümüzü hızlıca tebliğe de uyumlu hale getirdik ve bağımsız denetim firmasıyla uyumluluğunu denetleyerek BDDK’ya başvurumuzu yaptık. Böylece tebliğe uyum sağlamak isteyen tüm bankalarımız PowerFactor ürünümüzle bu süreci oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Funda Hanım sizler de biliyorsunuz ki yazılım ve güvenlik iç içedir. Architecht olarak biz bankacılık yazılımları geliştirdiğimiz için bankaları en büyük siber güvenlik laboratuvarı olarak görüyoruz ve bu bakış açımız geliştirdiğimiz ürünün en önemli değer önerilerinden birini oluşturuyor.

Son zamanlarda özellikle çok faktörlü kimlik doğrulama çözümlerinde bir artış görüyoruz. PowerFactor’ü piyasadaki rakip ürünlerden farklılaştıran şeyler nelerdir?

Öncelikle PowerFactor, pazar uyumunu yakalamış ve kullanıcı deneyimini optimize eden performanslı bir ürün. Burası çok önemli. Bununla beraber hızlı ve kolay implementasyon sunuyor. Böylece detaylı açıklanmış dokümanlarımızın rehberliğinde PowerFactor'un yazılım geliştirme kitini (SDK) ve API’lerini PowerFactor altyapısı sayesinde hızlıca ve kolayca implemente edebiliyorsunuz. Aynı zamanda kapsayıcı ve kullanıcı dostu yönetici konsolu sayesinde toplam sahip olma maliyetlerini artırmadan yalnızca birkaç tıklamayla; özellikleri, konfigürasyonları, yetkilendirmeleri, aktivasyonları ve daha fazlasını kolayca yönetebilme imkanı sunuyor. Piyasada son derece rekabetçi bir ürün olarak konumlandırdığımız PowerFactor kullandıkça öde fiyatlandırma modeliyle önemli bir maliyet avantajı sağlıyor.

PowerFactor sadece Architecht’in geliştirdiği BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformu ile mi çalışıyor?

Çok önemli bir yere değindiniz Funda Hanım. PowerFactor platform bağımsız olarak çalışmaktadır. (kubernetes, IIS, openshift farketmeksizin) Hali hazırda PowerFactor kullanıcısı olan 11 finansal kuruluş arasında BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformunu kullanmayan birçok firma var. Dolayısıyla ürünümüz farklı bankacılık paketleriyle de stabil bir şekilde çalışmaktadır. Mobil tarafta ise native iOS ve Android SDK’larımız bulunmaktadır.

Finans dünyasının baş döndürücü hızında canlıya çıkma süresi son derece önemli. Kurulum ve İmplementasyon süreleri konusunda bilgi verebilir misiniz?

implementasyon ve kurulumun hızlı olması yani regülasyonlara hızlıca ve kolayca uyum sağlanmasına yardımcı olmamız bizi farklılaştıran konuların en önemlisi. PowerFactor’ün en güçlü değer önerisinin bu olduğunu düşünüyorum. Ürünümüz bu alanda kendini kanıtlamış bir ürün. Sadece birkaç gün içinde kurulumu, 1-2 hafta içinde ise implementasyonu tamamlayan kullanıcılarımız oldu. Tabi burada kurulum ve implementasyonu yapan ekibin tecrübesi, odaklanabilmesi ve ürünün implemente edileceği işlem setlerinin sayısı gibi faktörler bu süreleri etkilemektedir. PowerFactor ürünümüz tamamen dedike 10 kişilik ekibiyle olabildiğince hızlı çözümler sunuyor.