Tüm Haberler
Airplatform: Architecht’ten SaaS e-Para ve Ödeme Platformu
 photo

Genel Müdürümüz Ökkeş Emin Balçiçek, PSM Dergisi’nde Architecht olarak 2023’te yaptıklarımızı ve 2024 beklentilerini anlattı

Architecht, 2023 yılını nasıl geçirdi, rakamsal olarak hangi büyüklüklere ulaştınız?

2023, Architecht için önemli başarılarla dolu bir yıl oldu. Bir önceki yıla oranla finansal olarak yüzde 400 büyüme gerçekleştirdik. Sene başında 600 kişiden oluşan ekibimiz yılın son çeyreği itibarıyla 720’ye yükseldi. Türkiye’nin en önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olan Teknopark İstanbul’da üçüncü ofisimizi açtık. Yeni ürün yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Bu kapsamda uçtan uca kartlı ödeme sistemleri ürünümüz BOA Card’ın lansmanını yılın ilk yarısında gerçekleştirdik. Ana odağımız olan bankacılık platformunda yine güzel işlere imza attık. Ülkemizde kurulan lisanslı dijital bankaların ana bankacılık teknoloji sağlayıcısı olduk. Böylece ülkemizde bulunan 61 bankanın 10’u bizim geliştirdiğimiz ana bankacılık çözümüyle hizmet verir duruma geldi. Bu dönemde yatırım bankalarıyla da iş birliği fırsatı oluşturduk. Yılın son çeyreği itibarıyla hizmet verdiğimiz yatırım bankası sayısı 5’e yükseldi.

2023’ün önemli gündemlerinden bir tanesi de uzaktan kimlik doğrulama ve işlem güvenliği alanında güncel tebliğe hizalanma konusuydu. Burada BDDK tebliği kapsamında mobil uygulama ve işlem güvenliği ürünümüz PowerFactor’ü regülasyonla tamamen uyumlu olacak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Yakın zamanda bu alanda önemli bir lisansa sahip olmayı hedefliyoruz. Özellikle 2024 yılında PowerFactor ürünüzle pazar lideri olmayı amaçlıyoruz. Bu arada ana bankacılık sistemimizi de en güncel ve sağlam teknolojilerle yenilemeye devam ediyoruz. 2024 yılında bu yenileme çalışmalarına hız vereceğiz ve sistemlerimizi daha esnek, daha stabil ve daha modern bir yapıya dönüştüreceğiz.

Finansal teknolojinin farklı alanlarında ürün ve çözümleriniz bulunuyor. Ürün portföyünüze olan ilgiye bakarak en çok hangi alanda ihtiyaç var?

Finansal teknoloji alanında, en çok ihtiyaç duyulan çözümler arasında müşteri verilerinin korunması yani güvenlik öne çıkıyor. Ülkemizde bu alanda çok sıkı tedbirler var. Biz Architecht olarak ilgili otoritelerin regülasyonlarıyla tamamen uyumlu çalışan ve güvenliği son derece önemseyen sistemler geliştiriyoruz. Mobil uygulama ve işlem güvenliği ürünümüz PowerFactor bunlardan biri. PowerFactor ürünümüz özellikle BDDK’nın yayımladığı uzaktan kimlik doğrulama ve işlem güvenliği tebliğini de kapsayan üç temel yetkinliği bünyesinde barındırıyor. Bunlar; “kimlik doğrulama”, “güvenli işlem ve sözleşme onayı”, “mobil uygulama ve cihaz güvenliği.” Regulasyonla uyumlu bu yetkinlikler PowerFactor’e pazarda rekabet avantajı sağlıyor. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren bu ürünümüze yoğun bir ilginin olduğunu söyleyebilirim. PowerFactor ürünümüze duyulan ilginin yanında Architecht olarak finans sektörünün ihtiyaç duyacağı açık bankacılık ve API yönetimi, kartlı ödeme sistemleri, hazine ürünleri gibi spesifik çözümlerimizle bankalara ve finans kurumlarına uçtan uca hizmet sunuyoruz ve bu alanlarda güçlü bir teknoloji sağlayıcısı olarak konumlanıyoruz.

2023 yılında PowerFactor ile ön plana çıktınız. Bu ürününüz nasıl bir gelişme gösterdi?

2023 yılında mobil uygulama ve işlem güvenliği ürünümüz olan PowerFactor, önemli bir gelişme kaydetti. Öncelikle ürünümüzün finans sektörünün ihtiyaç duyduğu güvenlik ve regülasyon uyumluluğunu hedef alarak tasarlandığını söylemem gerekiyor. Architecht olarak, bankaları bir siber güvenlik laboratuvarı gibi gördüğümüzü daha önce de aktarmıştık. Bu yaklaşımımız bize yazılımla güvenliği bir bütün olarak ele almamızı sağlıyor. PowerFactor tıpkı Ana Bankacılık çözümlerimizde olduğu gibi regülasyonlarla tam uyumlu bir şekilde geliştiriliyor ve bu yönde kendini sürekli güncelliyor. Ürünümüz hali hazırda 11 farklı finans kurumunda ve 30’dan fazla mobil uygulamada çalışıyor ve 4 milyondan fazla nihai kullanıcı PowerFactor aracılığıyla işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor. Ürünümüz sadece Türkiye’de değil yurtdışında da kullanıcılarına güvenlik çözümleri sağlıyor. Sizlerin de bildiği gibi Architecht’in uzmanlık alanı bankacılık ve finans. Dolayısıyla PowerFactor ürünümüzle bu alanı domine etmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Fakat ürünümüzün sahip olduğu güvenlik yetkinliklerini dikkate aldığımızda sektör bağımsız tüm mobil uygulamalara çözüm sağlayabiliriz. Dolayısıyla PowerFactor çok geniş bir hedef kitleye hitap ediyor.

2024 yılı hedeflerinizi paylaşır mısınız? Yurt içi ve yurt dışında neler planlıyorsunuz?

2024 yılında ana odaklarımızdan biri teknolojik altyapımızı güncelleyerek daha esnek, daha stabil ve daha modern bir yapıya dönüştürmek olacak. Bununla beraber yeni ürün yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Architecht olarak istikrarlı bir şekilde finans sektörünün spesifik ihtiyaçlarına çözüm sağlayan ürünler geliştirmeyi önemsiyoruz. 2024 yılında da bu çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Tüm bu çalışmalara ek olarak iç ve dış API kullanımını yaygınlaştıran "API First" stratejimiz ile ürün ve hizmetlerimizi modüler ve entegrasyonu kolay bir yapıya kavuşturacağız. Bu yaklaşım sayesinde BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformumuzun sektörde daha geniş bir ürün yelpazesi sunmasını sağlayacağız. Sadece teknolojik altyapıya değil, aynı zamanda insan kaynaklarımızın da etkin ve verimli kullanılmasına büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda low-code ve no-code platformlar üzerindeki araştırmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. ChatGPT ve Copilot gibi ileri teknolojilerle entegre bir geliştirme platformu kullanıp yazılım geliştirme süreçlerini optimize ederek verimliliğimizi arttıracağız. Yine PowerFactor ürünümüzle önümüzdeki dönemde pazar lideri olmayı planlıyoruz. 2024’ü kartlı ödeme sistemleri alanında uçtan uca hizmet sunan BOA Card ürünümüzle satış faaliyetlerimizi artıracağımız bir yıl olarak görüyoruz. Açık bankacılık ve API yönetimi platformumuz Airapi ile farklı sektörlerde de ürünümüzün kullanılmasını hedefliyoruz. Ana odağımız olan Ana Bankacılık Platformlarımızda ise 2024’de de en güçlü teknoloji sağlayıcısı konumunda olacağımıza inanıyorum. Tüm bunların yanında uluslararası alanda, daha fazla banka ve finans kurumuna hizmet vererek global pazarımızı genişletmeyi planlıyoruz. MENA, Avrupa ve Türki Cumhuriyetler’de Airapi ve PowerFactor odaklı satış faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca, Almanya’da KT Bank AG ile birlikte dijital dönüşüm yolculuğumuza devam ederek, Avrupa pazarında farklı bankalara çözümler sunmayı hedefliyoruz. Özetle sektördeki öncülüğümüzü koruyarak, müşteri deneyimini daha ölçeklenebilir, performanslı, modern ve etkin bir hale getirme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. En güncel ve en sağlam teknolojileri kullanarak bankacılık ve finans sektörüne değer katmayı sürdüreceğiz.