Nereden Çıktı Bu Kotlin Desktop (1)
Nereden Çıktı Bu Kotlin?

Yazılım dünyasında her zaman bir yenilik peşindeyiz, Kotlin dili de bu yeniliğin bir parçasıdır. Bir zamanların Java hakimiyeti, artık Kotlin’in yükselişiyle birlikte yeni bir boyut kazandı. Peki neden ve nasıl oldu bu değişim?

Kotlin dili ilk olarak JetBrains tarafından tasarlanmış ve 2011 yılının Temmuz ayında duyurulmuştur. Java sanal makinesi (JVM) üzerinde çalışan statik bir programlama dili olan Kotlin, ismini St. Petersburg açıklarında bulunan bir Rus adasından almaktadır. Şubat 2012’de JetBrains, projeyi Apache 2 lisansı altında açık kaynak kodlu olarak yayınlamıştır. İlk stabil sürüm olarak kabul edilen versiyon 1.0’ın yayınlanma süreci 2016 yılının şubat ayıdır. Nereden çıktı bu Kotlin sorusunun aslında en güzel cevabını bu dilin tasarım liderliğini yapan Andrey Breslav şöyle açıklıyor.

“Hedefimiz yüzde 100 Java uyumlu, Java'dan daha güvenli, daha kısa ve öz, esnek ve aşırı karmaşık olmayan bir dil oluşturmak."

2017 yılına kadar çok da popüler olmayan Kotlin dili Google’ın desteğini açıklamasından sonra geliştiriciler arasında merak uyandırmaya başladı ve popülaritesini hızla arttırdı.

Kotlinin Genel Özellikleri

  • Kotlin, nesne yönelimli (object oriented) bir programlama dilidir. Nesne yönelimli programlama dilleri yazılım dünyasında birçok alanda kullanıldığından; kotlin yapısal olarak diğer dillere benzerlik göstermektedir. Java, C#, PHP, Phyton, JavaScript, C++ başlıca nesne yönelimli programlama dillerindendir.
  • Kotlin, açık kaynak koda sahip bir yazılım dilidir. Her geliştirici Kotlin’in gelişmesine katkı sağlayabilir. Hatalar, değişiklikler ve iyileştirmelerle birlikte, aslında merkezi olmayan bir yöntemle dilin oluşturulmasına katkı sağlanabilir.
  • Kotlin sadece native olarak android desteği vermiyor, aynı zamanda server side taraflı tüm uygulamalar, javascript tabanlı web uygulamaları, macos, ios ve gömülü sistem uygulamalarına da desteği bulunmaktadır.
  • Kotlinde multiplatform desteği mevcuttur. Multiplatform desteği farklı platformlarda yazılacak aynı işi yapan farklı iş akışlarının tek bir mimaride toplanıp diğer bütün platformlara uygulanması şeklinde tarif edilebilir.
  • Kotlin, Java Virtual Machine teknolojisiyle derlenir. Java ile tam uyumlu çalışmaktadır. Java kodundan kotlin; kotlin kodundan da javaya erişim sağlanabilir. Java kütüphaneleri de hiçbir entegrasyon yapmadan kullanabilir.

Java'dan Kotlin’e Geçiş

Java yıllardır android geliştiricilerin güvendiği bir dil oldu. Ancak her teknoloji gibi zamanla evrilmeli ve gelişmeliydi. İşte burada kotlin devreye giriyor. Daha az kod daha fazla verimlilik vadeden bu dil, biz geliştiricilerin hayatını kolaylaştırıyor. Google’ın Kotlin’i resmi Android geliştirme dili olarak kabul etmesiyle, bu dönüşüm kaçınılmaz bir hal aldı. 

Kotlin, Java’ya göre daha temiz ve anlaşılır bir söz dizimi sunuyor. Null safety, extensions functions gibi özelliklerle geliştiricilere güçlü araçlar sağlıyor. Özellikle büyük ve karmaşık projelerde, Kotlin’in bu avantajları hayati bir öneme sahip olarak karşımıza çıkıyor.

1. Null Safety

Kotlin’in tartışmasız en sevdiğim özelliği, null safety. Bu özellik sayesinde yazılımcıların korkulu rüyası “Null Pointer Exception” hatası neredeyse tarihe karışıyor. Güvenli kod yazmak artık daha kolay ve bu durum projelerin stabilitesini doğrudan etkiliyor. 

Kotlin de değişkenlerimiz ya nullable’dır ya değildir. Null olabilecek değişkenlerimizi “?” operatörüyle tanımlıyoruz.

Yukarıdaki örneğe bakacak olursak “?” operatörüyle tanımladığımız bir değişkene ya da herhangi bir fonksiyona null ataması yapabiliriz.

 

Ancak buradaki kod bloğumuzda değişkene herhangi bir null değerinin atanıp atanmayacağı belirlenmediği için default değeri nullable değildir ve derleyici hata verecektir.

Kotlinde null kontrolü yapmamızın birden fazla yolu vardır.

  • if Kontrolü


  • Safe Call Operatörü (?.)


  • Elvis Operatörü ne (?:)

  • Not Null Assert (!!) Operatörü

2. Extensions Functions

Kotlin’in bir diğer güzel özelliği, mevcut sınıflara yeni işlevler ekleyebilme yeteneği. Bu sayede daha temiz ve modüler kodlar yazabiliyoruz.

Kotlin herhangi bir sınıftan miras kalmadan var olan sınıfların işlevselliğinin geliştirmesine olanak tanırken javada ise var olan işlevsellik genişletilmek isteniyorsa yeni bir sınıf oluşturulmalı ve kendi üst sınıfından türetilmelidir.

3. Codes & Data Classes

Kotlin javaya kıyasla daha kısa ve anlaşılabilir kod bloklarına sahiptir. Kotlin data keywordü kullanarak verilerin tutmanın daha basit bir yolunu sunar. Javada ise değişkenleri tutmanın yanı sıra diğer fonksiyon işlevlerini de yapmak gerekecektir.

Kotlin ve Java Karşılaştırma

Son Söz

Kotlin’in yükselişi yazılım dünyasında kaçınılmaz bir evrimi temsil ediyor. Android geliştirme dünyasında artık bir standart haline gelen kotlin dili her Android geliştiricisinin önceliği olmalı.

Android geliştirme serüvenine yeni başlayanlara veya başlayacak olanlara tavsiyem Kotlin dilini öğrenin, yeniliklere açık olun ve yazılım dünyasındaki bu heyecan verici değişimin bir parçası olun…

Kaynakça

Teoman Yaman
Aralık 23 , 2024
Diğer Blog İçerikleri