Görsel: Pixabay
Geliştirilen tüm dijital platformlar ve ekranlarında kullanıcılarla bir şekilde iletişime geçilir. Platformunuz kullanıcıya işlemlerini gerçekleştirirken çeşitli şeyler söyler ve bunu, metin yazarının tasarımla birlikte kurguladığı kelimelerle yapar. Yani metin yazarı bu şekilde, kullanıcı ile ürünün (bazen dijital arayüzler, bazen sistem altyapıları) iletişim ve etkileşim kurmasını sağlayacak altyapıyı hazırlar.
Hangi alanda olursa olsun tüm metin çalışmalarında amaç; anlaşılır, açıklayıcı ve bilgilendirici metinleri dil bilgisi kurallarına uygun olarak oluşturmaktır. Kısacası kullanıcıların platformunuzu rahat ve anlaşılır şekilde kullanıp memnun kalmasını, oluşturacağınız metinlerle sağlayabilirsiniz.
Metinlerin açıklayıcı ve bilgilendirici yanlarıyla birlikte önemli bir başka unsur da yönlendirici ifadeler içermesi gerekliliğidir. Özellikle kullanıcının işlem gerçekleştirdiği ekranlarda onu yönlendirecek ifadeler işlemlerin daha doğru ve daha hızlı yapılmasına katkı sağlayacaktır. Metin yazarı bunu yaparken okuyucunun bir şey bilmediğini varsaymalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta okuyucunun aptal olduğu düşünülmemelidir.
Bu duruma en güzel örneklerden biri şifre oluşturma aşamasında gösterilen bilgilendirme metinleridir. Kullanıcınız şifre belirlerken neleri yapması gerektiğini bilmeli, bilgilendirme metniniz kullanıcıyı yönlendirmelidir:
– Şifreniz; 1 rakam ve 1 harf içermeli, yan yana aynı karakteri içermemelidir.
Benzer bir örnek fatura ödeme ekranlarında deneyimlenmiştir. Birçok ödeme ekranında “Abone no giriniz.” gibi metinler kullanılmakta, ancak abone numarasının hangi kriterlere göre girileceği belirtilmemektedir. Kurumların abone numaralarının (bazılarının sadece rakamlardan oluşması, bazılarının harfler de içermesi gibi) farklılık gösterdiği düşünülürse, kullanıcıyı yönlendirmek bir gerekliliktir. “Örnekteki gibi yazınız.” şeklinde bir ibareyle kullanıcıya abone numarası örneği gösterilmesi oldukça yardımcı olacaktır.
Metin yazarken platformunuzun her yaştan ve her kökenden insana ulaştığını da unutmamak gerekiyor. Metinlerinizi okuyacak insanların farklı eğitim ve kültür düzeylerinden olduğunu aklınızdan çıkarmamalı, buna göre metinler oluşturmalısınız. Bu açıdan bakıldığında yönlendirici ifadelerin kullanıcıya büyük kolaylık sağlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yönlendirici metinler için şu örnekler verilebilir:
– Sanal kart limitinizi İnternet Şube’den güncelleyebilirsiniz.
– Kuveyt Türk’e ait bir kart numarası giriniz.
Tüm bunları yaparken metinlerinizin kısa olmasına da özen gösterin. Mark Twain’in bir mektubuna başladığı şu ünlü cümlesi; kısa konuşabilmenin, laf kalabalığı yapmadan derdini, işin özünü anlatabilmenin zorluğundan ironik bir şekilde dem vurması açısından ilgi çekicidir: “Kısa bir mektup yazmak için vaktim yoktu, ben de onun yerine uzun bir tane yazdım.”
Kısacası; kısa ve sade yazmaya, anlaşılır ve yönlendirici olmaya özen gösterin.