Ux Designer Is Gorusmesi
Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı İş Görüşmesinde Başarının İpuçları

İş görüşmeleri yapmaya alışık değilseniz biraz gergin hissedebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi tasarımcısı (UX Designer) olarak başvurduğunuz iş görüşmesinde nasıl başarılı bir görüşme yapacağınızı anlatacağım.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı işi için görüşme süreci şirkete bağlı olarak değişebilir. Bazı kullanıcı deneyimi tasarımcısı iş görüşmeleri sıradan bir sohbet gibi hissedilirken, diğerleri daha resmi bir yapı izleyecektir. Tarz değişebilse de tüm iş görüşmelerinin ortak bir amacı vardır; işverenler bu rol için en iyi adayı ararlar. 

Bazı püf noktaları ve ipuçlarıyla birlikte karşılaşabileceğiniz bazı soruları sizin için ekledim. Elbette her görüşmede başarılı olacağınıza söz vermek için burada değilim, amacım size vereceklerim ile bir sonraki iş görüşmenize sizi hazırlamak.

1- Tüm iş görüşmelerinin ortak sorusuna hazırlıklı olun

Tüm iş görüşmeleri için ortak bir soru vardır: “Kendinizden bahsedebilir misiniz?” veya “Bana geçmişinizden biraz daha bahsedebilir misiniz?” gibi sorular neredeyse tüm iş başvurularında sorulan ve genelde de ilk sorulan sorudur. Bu soruya kendinizi hazırlamalısınız. Bu soru size sorulsa da sorulmasa da bu soruya vereceğiniz cevap aslında sizin bir açılış konuşmanızdır, buna iyi bir hazırlık yaparak güzel ve etkili bir şekilde kendinizi anlatacak özet konuşma hazırlayın.

İlk izlenim çok önemlidir. Karşı tarafa iyi bir izlenim bırakmalısınız.

Sahip olduğunuz bilgi birikimine nasıl sahip olduğunuzu, hangi eğitim süreçlerinden geçtiğinizi, neler yaptığınızı, tutkularınızı, ilgi alanlarınızı görüşmeciyi etkilemeyi hedefleyen ve  tüm enerjinizi ortaya koyan bir açılış konuşması ile anlatmalısınız. Öne çıktığınızdan emin olmak için bir kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcısı olarak getirebileceğiniz becerileri ve değeri açıkça ifade etmeniz gerekecektir. Ayrıca proje yönetimi, iletişim ve iş birliği, takım çalışması gibi önemli sosyal becerileri nasıl sergilediğinize dair örneklere görüşmedeki sorulara cevap verirken sahip olmak isteyeceksiniz.

2- İş ilanındaki detayları iyi anlayın ve CV’nizi buna göre düzenleyin

Başvurduğunuz ilandaki iş açıklamasını dikkatlice okuyun ve becerilerinizin ve deneyiminizin rolün gereksinimleriyle nasıl eşleştiğini vurgulayacak şekilde CV’nizi hazırlayın.  Her iş ilanına aynı CV’yi göndermeyin, beklentiler şirketten şirkete değişir, bu detayları anlayın ve bunları öne çıkaracak şekilde düzenlemeler yaparak CV’nizi o iş ilanına özel hazırlayın.

3- Görselliği üst düzey CV hazırlayın

Kullanıcı deneyimi tasarımcısının iyi bir görsel şölen sunan CV’si olmalıdır. Bilgiyi vermenin türlü yolları vardır. Ancak bir kullanıcı deneyimi tasarımcısıysanız görsel olarak tatmin edici, iyi düzenlenmiş, kolay taranabilir, bilgilerinizi görsel ögelerle zenginleştirilmiş şekilde sunmalısınız.

4- CV’nize portfolyonuzu mutlaka ekleyin

Kullanıcı deneyimi tasarımcısı portfolyo olmadan CV’sini göndermemelidir. Portfolyo, diğer adaylar arasından öne çıkmanızı sağlar ve tasarım becerilerinizi gösterebileceğiniz en büyük silahınızdır. Dosya eki olarak da gönderebileceğiniz gibi Behance, Dribbble veya şahsi web sitesi gibi portfolyonuzu sunacağınız platformları kullanabilirsiniz.

5- Şirket hakkında ön araştırma yapın

İş başvurusu yaptığınız şirket hakkında araştırma yapın. Bu işyeri zamanınızın büyük bir kısmını geçireceğiniz ortam olacak. Şirketin geçmişi, vizyonu, misyonu ve müşteri kitlesi hakkında bilgi sahibi olun. Bu, şirket hakkında sorular sorarken veya şirket hakkında konuşurken size avantaj sağlayacaktır. Çalışmaktan keyif alacağınız, gelişebileceğiniz, geliştirebileceğiniz, değerlerinizin örtüşeceği bir işyeri olup olmadığını bilerek iş başvurusu yapın.

6- Problem çözme becerilerinizi gösterin

Kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanıcılar için problemleri çözmekle ilgilenir. Geçmişte nasıl kullanıcı problemlerini çözdüğünüze ve elde ettiğiniz sonuçlara dair örnekler verin.

7- UX araştırma yetkinliklerinizi vurgulayın

Kullanıcı deneyim tasarımı, kullanıcı araştırması, pazar araştırması ve rakip analizi gibi birçok araştırma gerektirir. Başvurunuzda araştırma becerilerinizi ve deneyiminizi vurgulayın. Kullanıcı araştırması, UX tasarım sürecinin önemli bir parçasıdır, bu nedenle görüşmeciler bazen süreç ve yöntemlere olan aşinalığınızı ölçmek isteyecektir.

Bu yetkinliğinizi anlatmak için birkaç şekilde yaklaşabilirsiniz. Geçmişte kullandığınız tüm kullanıcı araştırma yöntemlerini gözden geçirdiğinizden emin olun (bu, bir kurs, sertifika programı veya okul projesinin parçası olarak yürüttüğünüz araştırmayı içerebilir). Her yöntemin yararları ve sınırlamaları hakkında konuşun.

UX tasarımında sınırlı deneyiminiz varsa, cevabınızı denemek istediğiniz araştırma yöntemleri ve nedenlerine göre de çerçeveleyebilirsiniz. 

8- İyi kullanıcı deneyimi örneklerinden bahsedin

UX iş görüşmelerinde takip ettiğiniz ya da sevdiğiniz UX örneklerini sormaları muhtemeldir. İyi bir UX’in niçin önemli olduğunu bilmek bir şeydir; iyi bir UX tasarlamayı bilmek başka bir şeydir. Bu soru, en iyi UX uygulamaları hakkındaki bilginizi araştırır. 

Bildiğiniz gibi iyi tasarım sadece iyi bir görsel estetik elde etmek değil, aynı zamanda kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu sorunun üstesinden gelmek için, genel olarak gerçekten keyifli bir deneyim sağlayan ürünleri düşünün.

Favori uygulamalarınız ve web sitelerinizden ve özellikle iyi UX gösteren yönlerinden bahsedin. Örneğin, Spotify’dan bahsedebilir ve harika kişiselleştirilmiş içeriği hakkında konuşabilir veya Duolingo’nun kullanıcıları yeni diller öğrenmelerini ikna için oyunlaştırmayı nasıl kullandığını açıklayabilirsiniz.

9- Öğrenme tutkunuzu gösterin

Başarılı bir tasarımcı olmak, UX tasarım trendlerinin döngüsünde kalmak demektir. Görüşmeden önce, işverene sektöre ayak uydurduğunuzu gösterebilmeniz için ilham kaynaklarınızın bir listesini hazırlayın. Twitter’da takip ettiğiniz blogları, kitapları, dergileri, podcast’leri, YouTube kanallarını ve tasarım gurularını ekleyin.

Düzinelerce kaynağa ihtiyacınız yok, en sevdiğinizi seçin ve onlarda neyin dikkat çekici olduğunu veya işinizde size nasıl yardımcı olduklarını açıklayın.

10- İşbirliği becerilerinizi vurgulayın

Kullanıcı deneyimi tasarımcısı olmak analistler, araştırmacılar, geliştiriciler, ürün yöneticileri ve tasarımcılar gibi bir dizi paydaşla çalışmayı gerektirir. İşbirliği becerilerinizi ve diğerleriyle etkili bir şekilde çalışma yeteneğinizi vurgulayın.

11- UX ilkelerini bildiğinizi gösterin

Kullanıcı deneyimi tasarımı, bir dizi ilkeye ve best practice’lere dayanır. Bu ilkeleri ve bunları işinizde nasıl uygulayacağınızı iyi bildiğinizi gösterin.

12- Uygun sorular sorun

Görüşme boyunca yalnızca gerekli olduğunda sorular sorun. Şirket hakkında dedikodu ve söylentilerle ilgili sorular sormayın. Sormanız için size muhtemelen görüşmenin sonunda “Herhangi bir sorunuz var mı?” diye söz hakkı verirler. Bu soru aslında sizin görüşmeye ne kadar ilgili ve odaklı olduğunuzu, meraklı olup olmadığınızı da ölçtükleri bir andır. Bu soru sorulursa artık görüşmenin bitmek üzere olduğunu anlamalısınız. Bu yüzden bu noktada anlamlı ve uygun sorular sorarak görüşmeden en yüksek verimi almaya çalışın. Bu görüşmenin ana noktası rol için uygun olup olmadığınızın belirlenmesidir. Bu tabi ki her iki yönde de geçerlidir. Şirketin size uygun olup olmadığıyla ilgili çekinceleriniz varsa burası tam onları netleştirme şansınızın olduğu yerdir. Görüşme sürecinde ortaya çıkmış olabilecek soruları sormaktan çekinmeyin. Sorduğunuz sorular sizin şirkete ve işe olan ilginizi gösterir. Eğer sizin için görüşme boyunca netleşmediyse şirket kültürü, ekip yapısı, iş hedefleri gibi soruları da sorabilirsiniz.

13- Güçlü referans olabilecek kişiler ayarlayın.

Önceki müşterilerden veya meslektaşlarınızdan referanslar sağlamak, başvurunuzu güçlendirmenize ve becerilerinizin ve deneyiminizin kanıtını sağlamanıza yardımcı olabilir. İletişim bilgilerini vermeden önce referanslarınızdan izin almayı unutmayın.

14- Kimle görüştüğünüzü bilin.

Sizinle görüşen kişi bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı olmayabilir, insan kaynakları personeli ile görüşüyor olabilirsiniz. Bu nedenle tasarımcı olmayan biri için anlamlı olacak terimler ve kelimeler seçmeniz gerekebilir. Sizi anladığından emin olarak ilerleyin. İmkanınız varsa tasarımcı olan veya olmayan birileri ile pratikler yapın. Bu, sizi biraz daha rahat bir görüşme yapmaya hazırlayacaktır. 

Son olarak, kendinizi ifade ederken pozitif, samimi ve güvenilir olmaya özen gösterin. Görüşmede çok stresli olmayın. Biliyorum, bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Bilirsin, elinden gelenin en iyisini yaparsın ve bazen hayatta her zaman istediğini elde edemezsin. Hayat inişli çıkışlı bir yol gibidir, mücadele ettiğiniz zamanlar vardır ve bizi daha güçlü yapan da budur.

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım bu ipuçları size faydalı olur ve iş görüşmeniz başarılı geçer.

Veysel Özdemir
Nisan 10 , 2023
Diğer Blog İçerikleri