Postman kendi web sayfasındaki tanımı ile; API’ler oluşturmaya ve kullanmaya yönelik bir API platformudur. Postman, API yaşam döngüsünün her adımını basitleştirir ve daha iyi API’leri daha hızlı oluşturabilmeniz için iş birliğini kolaylaştırır. Elimizde istemci (client) olarak kullanabileceğimiz bir uygulama olmadığında API tarafını test etmek veya denemek için istemci uygulama olarak kullanabileceğimiz bir uygulamadır kendisi.
Postman kullanımı ara yüzünde genel itibariyle istek mesajı gönderip yanıt mesajı almak üzerine dayanmaktadır. Bu yazımızda bu kısma değil, Postman ile işlem yaparken değişkenlerle nasıl çalışabileceğimize odaklanacağız. Bunun için önce bir rest API servise ihtiyacımız var.
Test amaçlı örnek bir rest API servis sağlamak için retool.com’un api-generator fonksiyonunu kullandım. Farklı bir uygulama ya da local bir servis de kullanabilirsiniz. Http GET, POST, PUT, PATCH ve DELETE metotlarını destekleyen id, Password, CustomerId ve SessionKey alanlarından oluşan bir servis hazırladım. Servis erişim adresi https://retoolapi.dev/gwxVqX/Login şeklinde oluştu. Servisin tüm metotları aşağıdaki gibidir.
https://retoolapi.dev/gwxVqX/Login adresinden tüm dataya erişim sağlanabilirken aynı adrese POST ile ilgili alanlara uygun veriler verilmesi halinde yeni kayıt atılabilmektedir. Tüm veriler aşağıdaki gibidir.
Postman Değişken Kapsamları ve Tanımları
Collection Kapsamında Postman Değişkenleri:
Postman uygulamasında birbiriyle ilişkili servis testlerinizi gruplandırabileceğiniz (klasörleyebileceğiniz) yapılara “Collection” adı verilmektedir. Uygulamanın Sol panelinde Collection alanı görülebilir. Bu alan içerisinde klasörler oluşturulup istediğiniz requestleri oluşturduğunuz klasör içerisine kaydedebilirsiniz.
Bu kapsamda yapılan değişken tanımları yalnızca aynı collectionda kayıtlı requestlerde kullanılabilir. Tanım için aşağıdaki adımlar izlenir.
Tanımlamak istediğiniz Collection üzerine gelerek … menü ikonuna tıklayıp “Edit” seçeneği seçilir.
Variables sekmesine tıklanır.
Açılan tabloda Variable sütununa değişken adı Current Value sütununa değişken değeri yazılır. Örnek olarak url adresimizi Collection değişkeni olarak tanımlayalım.